Levelezés bemutatása, POP3 és IMAP

Általános tudnivalók a levelezéshez:

 

Leveleinket legegyszerűbben egy levelezőprogrammal érhetjük el. Ilyen levelezőprogramot minden monder operációs rendszer tartalmaz, Windows alatt ez a Live Mail, Mac alatt pedig Mail. Természetesen a linux sem marad ki a sorból, itt a levelezőprogram típusa disztribúciónként eltérhet.

 

Amennyiben még nem rendelkezünk megszokott levelezőprogrammal, vagy az már elavult, javasoljuk a Thundebird nevű program használatát, melyet ingyenesen letölthet és használhat az elterjedtebb operációs rendszereken. (Win, Mac, és sok linux disztribució)

 

Letöltési lehetőség: http://hu.www.mozillamessaging.com/hu/

 

IMAP vagy POP3?

 

IMAP protokoll használatával a levelek a szerveren maradnak, nem töltődnek le, a kliens gépek csak lemásolják őket. Ez a protokoll nagyon hasznos, ha több helyről (páldául számítógépről, mobiltelefonról, webmail-ről) szeretnénk leveleinket elérni. Ezzel a módszerrel folyamatosan szinkronba tarthatjuk leveleinket és mappáinkat, tehát ha érkezik egy levél, az minden kliensen látszani fog, ha törlünk egy levelet, mindenhol törlődni fog, ha létrehozunk egy új mappát, mindenhol megjelenik.

 

Előnye egyben a hátránya is, a levelek egy idő után sok helyet foglalnak, így aki kisebb tárhelyet vesz, gyakrabban kell archválnia leveleit, különben, ha betelellik a fiók, nem tud több levelet fogadni.

 

POP3 protokoll esetében a levelek letöltődnek a számítógépre (a levelezőprogramban beállítható, hogy ne törölje a szerverről). Ha több helyről szeretnénk nézni a leveleinket, nem javasoljuk, ugyanis nem lesznek szinkronban. Nem szinkronizálódnak sem a mappák, sem a levelek, csak egyirányú szerver->kliens kommunikáció valósul meg.

  • 5 A felhasználók hasznosnak találták ezt
Hasznosnak találta ezt a választ?

Kapcsolódó cikkek

Webmail

Webmail linkek: Héra tárhelyek esetén: https://hera.itone.hu:2096/ Héra Plusz tárhelyek...

Levelezőprogram beállítás

Levelezőprogramunkat használhatjuk POP3 és IMAP kapcsolatta. IMAP kapcsolat előnye, hogy a...

IMAP levelezés, beállítás

Mi is az az IMAP :   Az IMAP (Internet Message Access Protocol) egy alkalmazás rétegbeli...

SMTP hiba Héra tárhelyek esetén

Sok új ügyfelünk tapasztal hibát az SMTP kapcsolódás és levél küldés során. Ennek gyakori oka,...